Τα πλεονεκτήματα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης – του διευθυντή των φροντιστηρίων μας Βασίλη Παπαπαύλου

Στην εποχή μας, η ενισχυτική διδασκαλία για τις  Πανελλαδικές εξετάσεις είναι προϋπόθεση  επιτυχίας. Με αυτό ως δεδομένο, ο προβληματισμός των γονέων είναι έντονος. Αναρωτιούνται ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να υποστηριχθεί το παιδί τους. Πώς μπορούν να του προσφέρουν το καλύτερο, και αν τελικά θα το έχουν ουσιαστικά βοηθήσει. Πολλές φορές ο προβληματισμός τους αφορά το αν πρέπει να επιλέξουν ένα εξειδικευμένο φροντιστήριο, όπως τα φροντιστήρια ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ή ιδιαίτερα μαθήματα. Εμείς με αυτό μας το άρθρο απαντάμε στο ερώτημα.

Ας δούμε μερικούς παράγοντες που πρέπει να αξιολογήσει ο γονιός προκειμένου να αποφασίσει αν είναι καλύτερα να επιλέξει ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι ή ένα από τα εξειδικευμένα φροντιστήριά μας.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ιδιαίτερου μαθήματος θεωρείται η εξατομικευμένη διδασκαλία, στις ανάγκες του παιδιού. Ωστόσο, μήπως αυτό τελικά αποτελεί δίκοπο μαχαίρι; Αυτό που συνηθέστερα συμβαίνει είναι να ορίζει το ίδιο το παιδί ένα ρυθμό εκμάθησης, ανάλογα με την επιμέλειά του. Δηλαδή το παιδί μαθαίνει τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο επιμελές είναι το ίδιο. Ο δάσκαλος αναγκάζεται να ακολουθήσει το ρυθμό του, που συχνότερα είναι πιο αργός.

Στα φροντιστήριά μας, τον ρυθμό εκμάθησης τον καθορίζουν έμπειροι καθηγητές. Το σύστημα του φροντιστηρίου έχει μελετήσει τη διδακτέα ύλη και οργανώνει το μάθημα με βάση τις ανάγκες των μαθητών του τμήματος αλλά και του κάθε παιδιού. Αν κάποιο παιδί έχει κενά θα το βοηθήσουμε με εξατομικευμένη διδασκαλία, όμως παράλληλα βαδίζουμε βάσει πλάνου, ώστε οι μαθητές να εμπεδώσουν το σύνολο της ύλης.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν χρησιμοποιήσουν καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων θα απαλλαχθούν από την ανάγκη παρακολούθησης της προόδου των παιδιών τους. Ότι δεν θα έχουν την έγνοια του «πήγαινε κι έλα» αλλά και της παρακολούθησης του παιδιού. Έτσι αναθέτουν στο καθηγητή που έρχεται στο σπίτι όλη αυτή τη φροντίδα.

Είναι όμως αυτή η σωστή λύση; Πόσο αναγκαίο είναι ο γονιός να παρακολουθεί και να συνεργάζεται με εξειδικευμένους καθηγητές που η εμπειρία τους μπορεί  να του προσφέρει πολύτιμες συμβουλές υποστήριξης του παιδιού, πόσο αναγκαία είναι η ενημέρωση των γονέων για θέματα ψυχολογίας και αντιμετώπισης των στρεσογόνων συμπεριφορών, που γεννά το άγχος των εξετάσεων.

Στα φροντιστήριά μας προσφέρουμε μια σειρά παροχών που βοηθούν γονείς και μαθητές να συνεργαστούν για την τελική επιτυχία. Προσφέρουμε παράλληλα διαρκή ενημέρωση τόσο αναφορικά με την πρόοδο και την εξέλιξη του κάθε μαθητή μας αλλά και για τις ιδιαιτερότητες του εξεταστικού συστήματος, τις γενικότερες αλλαγές και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε κάθε παιδί με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του.

Ταυτόχρονα ακολουθούμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης. Σύστημα που έχει εξελιχθεί βάσει της πολύχρονης εμπειρίας μας, και συνεχίζει να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Τα βιβλία και οι σημειώσεις μας, το πρόγραμμα της διδακτέας ύλης, τα διαγωνίσματα και γενικότερα η μέθοδος που ακολουθούμε εμπεριέχουν την μακρόχρονη γνώση μας για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι αυτό που έχει οδηγήσει εκατοντάδες παιδιά στη σχολή επιλογής τους.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την κατάλληλη σημασία στην ομάδα των συμμαθητών, μαζί με τους οποίους εκπαιδεύεται ένας μαθητής. Μέσα στην τάξη το παιδί θα επιταχύνει την προσπάθειά του, γιατί η τάξη έχει ένα συνολικό δικό της ρυθμό στον οποίο θα προσαρμοστεί. Μέσα στην τάξη το παιδί δεν θα βαρεθεί, γιατί έχει τους φίλους του, μαθαίνει μαζί με την παρέα του, εκτίθεται σε διάφορα μαθησιακά στυλ και μαθαίνει με πολλαπλούς τρόπους, ακούγοντας τους συμμαθητές του, μελετώντας και κάνοντας εργασίες μαζί τους. Μέσα στην τάξη θα δει το σωστό να επιβραβεύεται και το λάθος να διορθώνεται πολλές φορές, επαναληπτικά, ώστε να μάθει και να προχωρήσει.

Άλλωστε τα φροντιστήριά μας δεν προσφέρουν απλά μάθηση και εκπαίδευση στην γνώση. Στο κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνουμε  το παιδί μαθαίνει να συμμετέχει, να διακρίνεται, να διεκδικεί, να εντάσσεται σε ένα σύνολο. Όλες αυτές είναι δεξιότητες εξίσου σημαντικές. Είναι τα χαρακτηριστικά που θα το βοηθήσουν να επιβιώσει στο επάγγελμά του, στη δική του οικογένεια. Το φροντιστήριο είναι ιδανικός χώρος όπου μαθαίνει όλα αυτά τα μαθήματα με ασφάλεια, ενώ το ιδιαίτερο το απομονώνει, το «αποστειρώνει» από όλη αυτή τη μάθηση ζωής.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο, σας προσκαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να αξιολογήσετε το σύνολο της εκπαιδευτικής μας αντίληψης. Τους χώρους, τις υποδομές διδασκαλίας, την ομάδα του διδακτικού προσωπικού, την εμπειρία και την κατάρτισή μας, τον επαγγελματισμό, το πάθος και το ενδιαφέρον μας για κάθε μαθητή.

Για να είστε βέβαιοι πως κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας, να σκέφτονται, να συγκεντρώνονται, να ιεραρχούν, να συνθέτουν, να συνεργάζονται. Να κατανοούν τους άλλους, να κάνουν φιλίες να συναγωνίζονται. Να βρίσκουν το δρόμο για τους στόχους και τα όνειρά τους!

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

Share on Facebook
Share on Twitter