Το άγχος μπορεί να γίνει ευεργετικό;

Άρθρο του Βασίλη Παπαπαύλου:

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι όταν καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες για αυτούς καταστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές. Πολλές όμως φορές αυτό το άγχος όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο στην τελική ευθεία προς τις Πανελλαδικές αλλά τους βοηθά να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Αυτό το άγχος το λέμε «παραγωγικό».

Αυτό το  “παραγωγικό” άγχος  είναι αναγκαίο γιατί κρατά  το μαθητή σε εγρήγορση και ετοιμότητα και τον βοηθά να οργανωθεί καλύτερα προκειμένου να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις. Τον κινητοποιεί. Αυτή η έκφραση συναισθήματος του άγχους άλλωστε είναι αναμενόμενη, αφού οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια σημαντική δοκιμασία, την οποία καλείται να περάσει κάθε μαθητής και προετοιμάζεται από καιρό για αυτήν.

Για να παραμείνει το άγχος σε παραγωγικά επίπεδα και να μη μεταβληθεί σε τροχοπέδη για την απόδοση του μαθητή στις εξετάσεις, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται ηττοπαθείς φοβικές σκέψεις. Να γίνει κατανοητό στο παιδί πως πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και οι ευκαιρίες στη ζωή μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις κυνηγήσουμε και να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας.

Επιπλέον, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία εκπαιδευτική δοκιμασία ανάλογη με αυτές που τόσα χρόνια αντιμετωπίζει στη σχολική του διαδρομή, άρα είναι κάτι που γνωρίζει και μπορεί άνετα να ανταπεξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως αν ο έφηβος αισθανθεί ότι δυσκολεύεται και  δε μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του, καλό θα είναι να αναζητήσει υποστήριξη πριν ή και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Ευχόμαστε σε γονείς και μαθητές δύναμη και επιτυχία!

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

Share on Facebook
Share on Twitter