Πανελλήνιες εξετάσεις στην εποχή του Covid19

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ορόσημο, για κάθε υποψήφιο. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 οι μαθητές και οι οικογένειές τους είναι αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που αυξάνει το άγχος, τον φόβο και την αγωνία τους.
Το δημιουργικό άγχος αποτελεί βασικό στοιχείο της καλής απόδοσης σε συνδυασμό φυσικά με την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.
Τι γίνεται όμως όταν το άγχος ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια;

Να κάποιες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους, προς τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους για το επόμενο διάστημα:

Συμβουλές για παιδιά:
Βρες έναν χώρο που νιώθεις ότι μπορείς να διαβάσεις με ηρεμία και συγκέντρωση.
Οργάνωσε την ύλη για κάθε μάθημα, κρατώντας σημειώσεις.
Κωδικοποίησε τις έννοιες που έχεις μάθει και επινόησε δικούς σου τρόπους απομνημόνευσης.
Διαχειρίσου σωστά το χρόνο σου και μη ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στις επαναλήψεις και ότι η βασική σου μελέτη έχει ήδη γίνει.
Φρόντισε τον εαυτό σου, ώστε να νιώθεις ευεξία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη, την κριτική σκέψη και εν τέλει την απόδοσή σου.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σκέψου θετικά και πίστεψε στον εαυτό σου. Διάβασε προσεκτικά όλες τις ερωτήσεις και ξεκίνα με αυτή που μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα. Να είσαι σίγουρος ότι η αρχή είναι δύσκολη και ότι μετά σιγά-σιγά θα ανακαλείς τις πληροφορίες.
Κάθε μάθημα που ολοκληρώνεται είτε με επιτυχία είτε με λιγότερο καλή επίδοση δε θα πρέπει να σε επηρεάζει αρνητικά. Προχωράμε δυνατά και με θετική σκέψη για το επόμενο μάθημα.

Συμβουλές για γονείς:
Είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος σκέψης του παιδιού όσον αφορά τις εξετάσεις και αυτό προϋποθέτει την αλλαγή στάσης και από τους γονείς.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται την ανάλογη καθοδήγηση και υποστήριξη. Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας καλύτερα από κάθε άλλον.
Διασφαλίστε συνθήκες ηρεμίας και ησυχίας στο σπίτι ώστε το παιδί να είναι προσηλωμένο στους στόχους και στη μελέτη του.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βρείτε τρόπους αποφόρτισης και εκτόνωσης χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά την ψυχική κατάσταση των παιδιών.
Η διαθεσιμότητά σας είναι αναγκαία αυτή την ιδιαίτερη και πιεστική περίοδο, που βιώνει το παιδί σας. Ακούστε τις ανησυχίες του με σεβασμό και βοηθήστε το να ηρεμήσει, τονώνοντας την αξία και την αυτοπεποίθησή του.

Καλή επιτυχία στον καθένα σας ξεχωριστά!

 

 

 

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

Share on Facebook
Share on Twitter