Εφηβεία έχει κόπο και θέλει τρόπο!

Εφηβεία είναι το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών, στο οποίο αναπτύσσονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου. Ξεκινά στην ηλικία 10-12 ετών στα κορίτσια και 12-14 στα αγόρια. Η εφηβεία αποτελεί πηγή άγχους και αβεβαιότητας τόσο για τον έφηβο όσο και τους γονείς του. Οι αλλαγές που συμβαίνουν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές. Τα παιδιά μπορεί να έχουν ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και προβλήματα συμπεριφοράς, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, κατανόηση και ψυχραιμία.

Για τους γονείς

Οι γονείς πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, να υποστηρίζουμε το παιδί και είμαστε πάντα δίπλα του σε κάθε σημαντική αλλαγή ή δυσκολία.

Η επικοινωνία είναι το παν! Η εφηβεία δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με καυγάδες, διαφωνίες και ένταση ούτε εντός ούτε εκτός σχολείου.

Σεβόμαστε την ιδιωτική του ζωή και αντιμετωπίζουμε το παιδί μας με το σεβασμό που θέλουμε να αντιμετωπίζουν και εμάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά των νέων εξαρτάται από τη θέλησή μας να τους καταλάβουμε και να τους βοηθήσουμε.

Για τους έφηβους

Οι γονείς πραγματικά ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. Έχουν περάσει την ίδια φάση και ίσως πιο δύσκολα. Το να ακουστεί η άποψή τους είναι για το δικό σου καλό.

Η γνώμη των φίλων σου είναι σημαντική αλλά δεν είναι το παν. Σε αυτή την ηλικία θέλεις να ανακαλύψεις τον εαυτό σου  Ο καθένας μας πρέπει να γίνει αυτό που θέλει εκείνος, όχι οι φίλοι του.

Όσο αφορά τα προσωπικά σου στην εφηβεία πιστεύεις πως τίποτα άλλο δεν έχει νόημα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σημαντικά. Μπορεί να ξεκινήσουν οι πρώτες σου σχέσεις, όμως έχεις χρόνια μπροστά σου να ασχολείσαι με τα προσωπικά σου, να τα συζητάς με τους φίλους σου, να στέλνεις μηνύματα και να ‘το ζήσεις’.

Θα τα καταφέρεις: Μπορεί να πιστεύεις πως όλα πάνε στραβά, πως δεν θα καταφέρεις τίποτα. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα για έναν έφηβο, όμως σίγουρα θα τα καταφέρεις. Σιγά σιγά θα βρεις το δρόμο για την ενηλικίωση.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;

Share on Facebook
Share on Twitter